Lue rullahiihdon vinkit aloittelijalle

0

Rullahiihdon vinkit auttavat sinut uuden lajin pariin. Norjassa ja Ruotsissa rullahiihto on myös kuntoilijoiden keskuudessa supersuosittua. Rullataan naapurimme kiinni!

1. Hae tuntumaa rullasuksiin ensin tasaisella asvaltilla ja rauhallisella parkkipaikalla, missä on paljon tilaa. Kokeile, miten painon siirtäminen sukselta toiselle onnistuu ja tee laajoja kaarroksia askeltamalla.

2. Kun siirryt hiekalle, opettele aurajarrutus. Tutustu reittiin ennen hiihtoa, ettet joudu liian jyrkkiin alamäkiin. Sateen jälkeen kivituhkapolulla voi olla syviä veden kuluttamia uria tai pehmeää irtohiekkaa.

3. Aloita tasatyöntö lyhyistä, korkeintaan muutaman minuutin jaksoista ja palauttele jaksojen välillä hiihtämällä rennosti vuorohiihtoa. Pidennä tasatyöntöjaksoja vähitellen esimerkiksi 5 minuuttiin.

4. Vältä liian hidasta voimantuottoa ja vääntämistä jyrkissä ylämäissä. Hiihdä vaativat nousut vuorohiihtoa, jolloin saat lenkkeihin paljon enemmän vaihtelua ja rentoutta.

5. Tee joskus nousuissa lyhyitä puristavia voimaharjoituksia, joissa työntö hidastuu merkittävästi. Liian usein ei jyrkissä ylämäissä kannata punnertaa. Kokeile jyrkässä ylämäessä matalampaa työntöasentoa painumalla polvista alaspäin ja saksaamalla suksilla.

6. Käytä tasatyönnössä myös luistelusauvoja ja tee pitotasatyöntöä vatsalihaksilla.

7. Tee vuorohiihdon potkut huolellisesti, jotta tekniikka säilyy hyvänä ja saat sukset pitämään myös lumella. Vie paino potkuun valmistautuvalle jalalle. Suuntaa vuorohiihdon potku ensin alaspäin kohti suksea ja vasta sitten taakse.

8. Tee tasatyöntötreenejä hiekalla myöhäiseen syksyyn asti, kunnes jäätyvä loska tekee reitit vaarallisen liukkaiksi.

+1 Lue juttumme rullahiihdosta tiiviillä kuntobaanoilla: Rullahiihto hiekalla on hauskaa ja tehokasta

Julkaistu alunperin Hiihto 4/2017.

Jaa juttumme

Kirjoittaja

Hiihto-lehden päätoimittaja ja Juoksija-lehden vastaava päätoimittaja Seppo Anttila kirjoittaa useimmin kestävyysfysiologiasta, hiihdosta, ravinnosta ja lihaskunnosta. Seppo nauttii monipuolisesta liikunnasta luonnossa.

Vastaa